Pytanie o dane osobowe jest podstawą rozmowy w każdym języku. Poniższe słowa będą Ci przydatne w sytuacji, gdy poznasz kogoś nowego lub będziesz musiał opowiedzieć o sobie np. podczas egzaminu maturalnego. Poniższa lista słownictwa umożliwi Ci przygotowanie się na taką ewentualność, nada Ci pewności siebie i sprawi, że zrobisz dobre pierwsze wrażenie.
* Do każdego słowa została dołączona jego wymowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak poprawnie odczytać znaki międzynarodowego alfabetu fonetycznego (IPA) i poprawić Twoją wymowę spójrz TUTAJ.
gotowanie | cooking |
książka kucharska | cookbook |
składnik | ingredient |
przepis | recipe |
postępować według przepisu? | to follow a recipe |
gotować | to cook |
gotować na wolnym ogniu | to simmer |
postawić na wolnym ogniu | to put on a low heat |
piec (w pierkarniku), np. ciasto | to bake |
smażyć | to fry |
to deepfry? | |
grillować, upiec na grillu | to grill |
piec (mięso) | to roast |
piec na rożnie | to barbecue |
gotować | to boil |
gotować na parze | to steam |
dusić | to stew |
przygotować posiłek | to prepare a meal |
kroić | to cut |
kroić w plasterki | to slice |
siekać | to chop |
dodawaćdodać pieprzu | to add to add pepper |
solić | to salt |
słodzić, posłodzić | to sweeten |
mieszać | to mix |
miksować | to blend |
mieszać | to stir |
wstrząsnąć | shake |
trzeć (na tarce) | to grate |
ucierać, miażdżyć? | to grind |
Ubijać? | to whip |
ubijać (białka) | to beat |
zagniatać | to knead |
Mleć? | to mince |
faszerować | to stuff |
obierać (ze skórki) | to peel |
wycisnąć (np.sok) | to squeeze |
oddzielać | to separate |
posypywać | to sprinkle |
dolewać | to pour |
cedzić | to strain |
rozsmarować | to spread |
studzić, schłodzić | to cool |
podgrzać, odgrzać? | to warm up |
zamrozić | freeze |
roztopić (się) | to melt |
przypalić | burn |
ozdabiać, dekorować | to decorate |
opisywanie jedzenia |
food description |
świeży | fresh |
czerstwy, stary? | stale |
zepsuć się (o jedzeniu) | go off |
zdrowy | healthy |
niezdrowy | unhealthy |
pieczony, zapiekany | baked |
fried | |
deepfried? | |
gotowany | boiled |
mrożony | frozen |
suszony | dried |
krwisty (o steku) | rare |
średnio wysmażony (o steku) | medium |
dobrze wysmażony (o steku) | well-done |
niedogotowany, niedopieczony | undercooked |
w proszku | powdered |
mielony | ground |
domowej roboty | home-made |
smak | taste |
słodki | sweet |
gorzki | bitter |
słony | salty |
kwaśny | sour |
pikantny | spicy |
ostry | hot |
cierpki |
tart |
mdły | bland |
bez smaku | Tasteless
insipid |
tłusty (o daniu) | fatty |
chudy (mięso) | lean |
łagodny | mild |
miękki, kruchy | tender |
twardy | tough |
chrupiący | crunchy crusty? |
lekkostrawny | light |
ciężkostrawny? | stodgy ? |
mocny | strong |
słaby | weak |
smaczny | tasty |
Wyśmienity, pyszny | delicious |
Pyszny (używane przez dzieci)? | yummy |
apetyczny | appetising |
niesmaczny | disgusting |
ohydny | yucky |
odpychający | off-putting |
nieapetyczny | unappetising |
przybory kuchenne | kitchen utensils |
patelnia | frying pan |
garnek | Potcooker? |
Rondel? | Saucepan? UK
Pot US |
czajnik | kettle |
teapot | |
durszlak | Colander?Strainer? |
sitko | sieve |
łyżka wazowa | ladle |
wałek | Rolling pin |
whisker [ˈhwɪskər] | |
łopatka, szpachelka | spatula [ˈspætʃʊlə] |
tasak | cleaver [ˈkliːvər] |
steak hammer | |
deska do krojenia | chopping board |
otwieracz do puszek | tin opener |
korkociąg | corkscrew |
otwieracz do butelek | bottle opener |
solniczka | salt shaker |
pieprzniczka | pepper-shaker |
słoik | jar |
dzban | jug |
Food Quantifiers???? Porcje |
|
kawałek (ciasta) | a piece of (cake) |
kromka (chleba)kawałek (pizzy)plasterek (szynki) | a slice of (bread)a slice of (pizza)a slice of (ham) |
a chunk of (cheese) | |
tabliczka (czekolady) | a bar of (chocolate) |
bochenek (chleba) | a loaf of (bread) |
a bag of (flour) | |
paczka (ryżu) | a box of (rice) |
karton mleka | a carton of (milk) |
łyżeczka (miodu) |
a spoonful of (honey) |
szklanka (mleka) | a glass of (milk) |
filiżanka/szklanka (herbaty) | a cup of (tea) |
dzban (wody) | a pitcher of (water) |
butelka (wina) | a bottle of (wine) |
litr (oleju) | a liter of (oil) |
a dash of (salt) | |
a pinch of (pepper) | |
garść (orzechów) | a handful of (nuts) |
główka kapusty | a head of (cabbage) |
ząbek (czosnku) | a clove of (garlik) |
kiść (bananów) | a bunch of (bananas) |
Poniżej znajdziesz częste pytania dotyczące danych osobowych. Zauważ, że do pytań dołączone zostały także odpowiedzi. Szlifując zadawanie pytań, pamiętaj także o ćwiczeniu podawania na nie odpowiedzi.
Zjadłem dziś dwudaniowy obiad. a course I ate a two-course dinner today. |
|